čtvrtek 7. srpna 2014

Máslové sušenky

Čas od času sáhnu po některé kuchařské knize, kterých se mi v krabici s recepty i v knihovně vyskytuje víc než dost, a vyzkouším zajímavě znějící recept. Tentokrát došlo na spisek Tradiční recepty pro nostalgické gurmány aneb Co v kuchyni vyšlo z módy (Autoři N.Seeman a R.Vidaling).

Vedle spousty napůl nerealizovatelných receptů (nesnáším celer! - třeba) jsem v téhle malé knížce pro velké gurmány narazila na "britské sušenky s bílou čokoládou". Sice nemám po ruce vodu z květů pomerančovníku a ani si ji nehodlám zatím pořizovat, nicméně od čeho jsou recepty jiného, než aby se upravovaly, že.
Zkrátka a dobře tady je mírně upravený recept na křehké máslové sušenky:

Ingredience:
100 g másla
90 g cukru (lze přidat o trochu víc, pokud jste na sladké)
240 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 vejce (+ 1 žloutek na potření)
špetka soli, troška rumu (na provonění)

Máslo rozehřejeme, přidáme sypké směsi a celé to zpracujeme v kompaktní těsto. Troubu předehřejeme na 175°C. Z těsta - je dobré si ho dát na čtvrt hodinky do lednice, zatímco třeba umýváte kastrolek od rozpuštěného másla - vytvoříme asi 20 placiček, položíme na pečícím papírem vyložený plech a šoupneme do trouby. Před pečením lze sušenky ještě potřít rozšlehaným žloutkem, ale není to nutné). Pečeme asi 20 minut.
Pro velké mlsaly mám ještě inovaci: do každého kousku těsta zapracujte jeden dílek čokolády jako do bochánku - místo sušenek sice budete mít bochánky, ale plněné čokoládou a to je také velmi dobré.

Žádné komentáře:

Okomentovat